Kim daha aptal, Karanlıktan korkan çocuk mu yoksa ışıktan korkan yetişkin mi? – – Maurice Freehil

‎Korku, hayatta gerçekten yapmak istediğin şeyleri yapmaktan alıkoyuyor mu? Korkunuz sizi gerçek potansiyelinizi kısıtlayan sürekli davranış kalıplarına hangi şekillerde kilitler? Korkuyu deneyimleme kapasitesi, çevredeki meşru tehditlerden gelen etkili bir uyarı sinyali görevi gördüğünde yararlı ve adapte edici olabilir. Öte yandan, korku, felce uğratacak hale geldiğinde zararlı ve uyumsuz hale gelebilir ve sağlıklı ve büyüme odaklı yollarla konfor bölgenizin dışına adım atmanızı önler.‎

‎Gordian düğümü bulmacasını‎‎ çözmek için büyük ‎‎İskender’in‎‎ hikayesini düşünün. Bu göreve bir şeyi çözmeye çalışarak yaklaştı, ancak çabaları ile çabucak hayal kırıklığına uğradı. Geri adım attı ve önündeki görevi dikkatlice değerlendirdikçe düğümü ayırmanın en etkili yolunun onu ilmek ilmek çözmek değil, ikiye ayırmak olduğunu fark etti. Bu düğüm onun yolunda ki bir engeli temsil ediyor. Engellere yaklaşmayı ve ele almayı seçmenizin yaşamdaki başarınız üzerinde önemli bir etkisi vardır. Korku ve hayal kırıklığının sizi felç etmesine izin verdiğinde hareketsiz ve sıkışmış olabilirsiniz. Hayal kırıklığından ve kendinden şüphe etmekten vazgeçtiğinizde, korkuyu kırabilirsiniz.

‎Korku engellerini aşmaya yönelik ilk adım, yolunuza çıkan engelleri açıkça tanımayı öğrenmektir. Zorlukları ve engelleri etkili bir şekilde belirlemek ve bunlarla başa çıkmak, hangi engelin başarıdan korunmanızı engellediğini açıkça gördüğünüzde çok daha kolaydır. Hayattaki kendi engellerinize daha bilinçli bir şekilde aşina olduğunuzda, ortaya çıktıklarında bunların üstesinden gelmek için etkili stratejiler geliştirmeye başlayabilirsiniz.

Aşağıdaki altı yaygın korku engelini okuyun ve kendi kişisel eğilimleriniz ve kalıplarınız üzerine düşünün. Hayat size yeni, korkutucu veya zorlu görünen büyüme fırsatları sunduğunda ne tür korku dolu engelleri deneyimlediğinizi düşünün. Benzer şekilde, sizi fiziksel, zihinsel veya duygusal rahatlık alanınızın dışına iten bir şeyle karşılaştığınızda karşılaştığınız korkulu engelleri düşünün.

‎(1)‎‎ ‎‎Belirsizlik‎

‎Önemli değişikliklerle karşı karşıya olduğunuz zamanlarda belirsizlik yaşamak nadir görülen bir durum değildir. Çoğu zaman, bu değişiklikler, heyecan verici veya zorlayıcı ama yine de bilinmeyen bir şey için hayatınızın önemli yönlerini geride bırakmayı temsil eder. Değişim, anlaşılabilir şekilde korkutucu olabilir. Ancak şüphelerin, kendi kendini geçersiz kılmanın ve bilinmeyene dair korkuların üstesinden gelme seçimini yapmadan birçok fırsat kaçırılabilir. Kararsızlık genellikle, bu değişiklikle ilişkili şüpheleri ve gerilimleri deneyimleme isteksizliğinin eşlik ettiği bir değişim arzusu olarak deneyimlenir.

‎Gerçek şu ki, her iki şekilde de olamaz. Korkularla yüzleşmek ve değişiklikler yapmakla ilgili şüpheleri, gerginliği ve rahatsızlıkları yaşamanızı sağlamak için kalbinizi ve zihninizi açtığınızda, gerçek büyümenin gerçekleşmesine olanak sağlarsınız. Kendinizi çit (fiziksel, zihinsel, ya da duygusal) üzerinde oturup bulursanız bu davranıştan ne faydalar alıyorsanız kendinize sorun. Eylemsizliğinizden ya da kendinden şüphe etmenizden ne elde diyorsunuz? Korktuğunuz riski alırsanız ne kaybedersiniz?‎

‎(2) Tepki‎

Tepki verme eğilimi, kişinin topuklarını metaforik olarak yere çakmak olarak deneyimlenebilir. Yankılanan bir isteksizlik ve hatta meydan okuma duygusu vardır. Bu korkulu engel, harekete geçmeye başladığında genellikle “güvende” kalma özgürlüğünüzün önüne bir engel olarak baktığınızda kendini gösterir. Tanıdık şeyler, sağlıksız olsalar veya kişisel gelişimi desteklemeseler bile kendilerini güvende hissettirirler. Bilinmeyene girişmek için tanıdık ları terk etmekle ilgili büyük bir korku olabilir.‎

‎Tepkinizden ve meydan okumanızdan elde ettiğiniz kazanımları göz önünde bulundurun. Pek çok insan için, değişime tepki göstermek, kişinin korkularıyla doğrudan yüzleşmek zorunda kalmamasına izin vermenin sinsi faydasını sağlayabilir. Kendinize gerçekte neden korktuğunuzu sorun. Belki de kimseyi tanımadığınız bir yerde yeni ve harika bir işe başlamak için ülke çapında taşınmayı düşünüyorsunuz. Her şeyin yeniliğinden korktuğunuzu kendi kendinize mantıklı kılabilirsiniz. Altta yatan korkularınızın ne olduğunu değerlendirmek ve bunları doğrudan ele almak için içinize derinlemesine bakın. Bu değişiklikle kimliğinizin hangi kısımlarını kaybedebileceğinizi düşünüyorsunuz? Potansiyel kayıplara odaklanmak yerine, zihinsel odağınızı korkuyla yüzleşmek ve değişimi yapmaktan elde edeceğiniz şeylere kaydırın.

‎(3)‎‎ ‎‎Mükemmeliyetçilik‎

Mükemmeliyetçiliğin korkulu engeli, genellikle sizi bir rahatlık bölgesinde sıkışıp kalmanıza veya harekete geçmenizi engellemeye hizmet edebilir. Çoğu zaman, mükemmel bir şekilde yapamadığınız sürece harekete geçemeyeceğinize dair yanlış bir inanç vardır. Mükemmeliyetçi eğilimlerinizden ne gibi faydalar aldığınızı ve bu davranış kalıplarını nerede öğrenmiş olabileceğinizi kendinize sorun. Hayatınızda “mükemmel” olmadığı sürece harekete geçemeyeceğinizi veya yapmayacağınızı ilk hatırladığınız zamanları düşünün. Temel korkunuz neydi?

Kendi davranışlarınızın sorumluluğunu üstlenerek ve mükemmeliyetçi eğilimlerinizde devam ederek kazanacağınız ve kaybettiğiniz her şeyin kapsamlı bir değerlendirmesini yaparak mükemmeliyetçiliğe hitap etmeye başlayabilirsiniz. Her şeyin mükemmel olmasıyla biraz daha az ilgileniyor olsaydınız hayatınızın nasıl farklı görünebileceğini kendinize sorun. Mükemmeliyetçilik, yalnızca, sürmek istediğiniz hayatı sürdürmenizi gerçekten engelliyorsa bir engeldir. Mükemmeliyetçiliğin sizin için ne anlama geldiğini yalnızca siz dürüstçe değerlendirebilirsiniz.

‎(4)‎‎ ‎‎Erteleme‎

Erteleme, birçok insan için eylem ve değişimin önünde bir engel görevi görebilir. Farklı biçimler alabilir ve farklı insanlar için az ya da çok şiddetli olabilir. Tüm korkulu engellerde olduğu gibi, kilit nokta, ertelemenin hayatınızda neden olduğu gerçek faydaları ve kayıpları dürüstçe incelemektir. Bazen ilk bakışta faydalarını görmek zor olabilir. Erteleme eğilimindeyseniz, “Ne faydası var?” diye düşünebilirsiniz. Bu bana sorunlardan başka bir şeye neden olmuyor! “

‎Biraz daha derine bakmayı seçerseniz, ertelemenin genellikle hoş olmayan aktivitelerden ve olası başarısızlıklardan kaçınmanın faydalarını sağladığını görebilirsiniz. Hayatta önemli şeyler için her zaman “daha iyi” ya da “doğru” bir zaman olacağına inanarak kendinizi kandırdığınızda, bir gün uyandığınızda erteleyerek 20 veya 30 yıl geçtiğini ve ‎hâlâ yapmayı planladıklarınızı yapmamış olduğunuzu fark edebilirsiniz. İşin püf noktası, koşulların ne zaman eylem için uygun olduğunu fark etmek ve şimdiki zaman gibi gerçekten zamanın olmadığını anlamak arasındaki dengeyi bulmaktır. Nihayetinde, olaylar genellikle sadece “sizin başınıza gelmez” – eninde sonunda harekete geçmelisiniz.

‎(5)‎‎ ‎‎Duygusal Muhakeme‎

Duygular, etkili eylemi engelleyebildikleri gibi, değerli bilgi kaynakları için de inanılmaz derecede yararlı olabilir. “Bilge zihin” e doğru adım atarken daha tanıdık ve rahat olduğunuzda, duygularınızın sizi en iyi çıkarlarınız için çalıştıkları zamanlara kıyasla sıkışıp kaldığı zamanları daha kolay görmeye başlayacaksınız. Duygusal akıl yürütme, rahatsız edici olabilecek bir şeyle uğraşmadan önce kendinizi rahat veya rahat hissetmeniz “gerektiği” şeklindeki yanlış inanca kapıldığınızda bir korku engeli görevi görebilir.

Zihninizin sizin için iyi olduğunu bildiği bir şey olsa bile, korkmanız ve duygusal olarak kendinizi önemli bir şeyden vazgeçmeye ikna etmeniz normaldir. Belki topluluk önünde konuşmaktan korkmanıza rağmen (sevdiğiniz) işiniz büyük grupların önünde sunum yapmanızı gerektiriyor olabilir. Belki sunumlarınızdan önce ölümcül bir korku ve endişe hissediyorsunuz ve son anda kendinizi işten “gerçekten” nefret ettiğinize ikna ediyorsunuz. Bu, korkularınızın üstesinden gelmenizi ve tam potansiyelinize ulaşmanızı engelleyen duygusal muhakemenin bir örneğidir.‎

‎(6)‎‎ ‎‎Çaresizlik Düşünme‎

Kendi başarı yolunuza giden yolları düşünün. Belki de sizin için iyi veya bir şekilde sağlıklı olduğunu “bildiğiniz” ilişkileri sabote ediyorsunuz. Ya da belki önemli projeleri bitirmeden hemen önce bırakmışsınızdır. Çaresizlik düşüncesi, daha başlama şansınız bile olmadan kendinizi yendiğiniz zamanlarda ortaya çıkar. Bu tür düşünme genellikle belirsizlik korkusuyla ve hatta gerçekten mutlu olma korkusuyla ilişkilendirilir.

‎Hayatınızın hangi noktasında mutlu olmaya layık olmadığınızı, sağlıklı bir ilişki için “yeterince iyi” olmadığınızı veya başarıyı “hak etmediğini” öğrendiğinizi kendinize sorun. Bunların hepsi, sadece olmak istediğiniz kişi değil, gerçekte olduğunuz kişi olmanıza engel olan yanlış inançlardır.

Kendi hayatınızdaki bu korkutucu engellerden herhangi birini tanımanın güzelliği, onları bir kez tanımladığınızda, onları oldukları gibi – gerçek dışı olarak – görmeye başlayabilmenizdir. Değişikliklerle, tanıdık korkularla veya büyüme fırsatlarıyla karşı karşıya kaldığınızda, kendinize neden “başarmadığınız” veya “başaramadığınız” konusunda söylediğiniz korku ve yalanlardan kurtarabilirsiniz.

‎Büyük İskender’in Gordian düğümüne yaklaştığı gibi gelecekte de korkularınıza yaklaşabilirsiniz. Düğümden geri çekil ve net bir şekilde gör. Sonsuz hayal kırıklığına son ver ve mücadele et ve sadece ikiye kes. Yoluna çıkan tek şeyin sen olduğunu gördüğünde korku bariyerlerini aşabilirsin. Bu farkındalık korkutucu ya da ezici görünüyorsa, içinde barış ve özgürlük bulmaya çalış. Tıpkı tekerleklerini çamurda döndürme gücüne sahip olduğunuz gibi, ilerleme gücüne de sahipsin. Hangisini seçeceksin?

Kaynak: 6 Fearful Barriers to Growth & How to Overcome Them – Mindfulness Muse adlı makalenin tamamının tercümesidir.