Hayatınızda istediğiniz başarıya ulaşamamanızın sebeplerini hiç düşündünüz mü?

Birçoğumuz, bazı zamanlarda başarısız olmaktan korkarız. Başarısızlık korkusunu, hedeflerimize ulaşmak için ileriye götüren adımı atmamızı engelleyen korku olarak tarif edebiliriz.

Ama birçok insan için, onları geriye çeken şey başarısızlık korkusu değildir. Başarı korkusudur.

Başarıdan korktuğunuzda, kendinizi hedeflerinize çok yaklaşmış bulursunuz ve birdenbire düşersiniz. Ve neden olduğunu veya gerçekten neden korktuğunuzu anlayamayabilirsiniz.

Yakın zamanda bu konuyla ilgili danışmanlık yaptığım bir öğrenci ile röportaj yaptım ve bunun neden olduğunu tartıştık… ve bugünkü makalemizde korkularınızı tespit etmeniz, anlamanız ve onların üstesinden gelmenizin 3 yolunu paylaşıyorum..

Başarı yolunda kendinizi tökezlerken buluyorsanız ve gerçekten bir değişim yaratmak istiyorsanız, yapmanız gereken 3 temel madde var. Birinci madde Farkındalık. İkinci madde Anlamak. Peki üçüncüsü? Bu, sizin şartlanmalarınızı değiştirmekle ilgili kendinizi yeniden programlamanız veya yenilemenizle ilgilidir.

Şimdi bu 3 adıma daha detaylı bakalım…


1. Adım – Farkındalık: Korkunuzu Tanıyın

Kendinize şunu söyleyebilirsiniz: “Benim başarı korkum var”.

Peki başarıyla ilgili bu kadar korkunç olan şey nedir? Sizi gerçekten geriye çeken kafanızın içindeki hikaye nedir?

Bunu tanımlamadan ilerleyebilmeniz mümkün değildir.

Peki bunun için ne yapıyorsunuz Eğer başarı veya başarısızlık korkunuz varsa bunu daraltın. Kendinize Sorun: “Korkunuz temel inancı nedir? Zihniniz gerçekten ne söylüyorsa onu yazın. Genel tanımlardan bahsetmiyorum – kendinizi derinlemesine eşelemenizi ve mümkün olduğunca açık olmanızı istiyorum. Ne olmasından korkuyorsunuz?

Bazı duyduğum genel korkular şöyle:

  • “Eğer başarılı olursam, herkes benden bir şey isteyecek.”
  • “Bütün ailemin bakımını üstlenmek durumunda kalacağım ve bu  sorumluluğu almak istemiyorum.”
  • “Çok fazla vergi ödeyeceğim ve vergi ödemekten nefret ediyorum.”

Bir kere korkunuzun ne olduğunu tespit ettiğinizde, sıra bir sonraki adımda…

 

2. Adım – Anlamak: Korkularınız Neden Gerçek Değil

Başarılı olmak istiyorsanız, anlaşılması gereken çok önemli olan bir nokta var…. Bu zamana kadar kendinize söylediğiniz herşey tamamıyla kocaman bir palavra!

Zihninizin kendi kendine yarattığı şeyler. Ve korku gerçek değildir. Şimdi anlatacağım daha önceki koçluk görüşmemde başıma geldi. Bu görüşmede danışmanlığını yaptığım öğrencilerden biri buna karşı çıktı. Bana dedi ki, “Tüm korkular palavra değildir. Buna inanmıyorum.” Fakat şimdi korkudan tam olarak neyi kastettiğimi anlatmama izin verin.

Korkunun tanımı nedir? Acı çekme beklentisidir. 

Ve siz bir şeyi beklediğinizde, bu geçmiş zaman mı, şimdiki zaman mı ya da gelecek zaman mıdır? Geçmiş ya da şimdiki zaman değildir. Beklenti gelecekle ilgilidir. Ama gerçek gelecek zaman değildir – sadece sizin hayalinizdir. Ve  tahmin edin? Gelecek zaman henüz mevcut değildir.

İşte palavra ile kasttetmek istediğim şey budur. Bu sadece bir hayaldir. Gerçek değildir. O sadece hissedilir çünkü siz onu bu şekilde yaptınız. Çünkü siz onu bu yönde geliştirdiniz. Bu yüzden sizi aşağıya çeken korkularınızın üstesinden gelmek çok önemlidir.

Bu arada, siz bu korkularla doğmadınız. Dünyaya geleli henüz yarım dakika olduğunda, muhtemelen şunu demiyordunuz, “Herkesin bakımını üstleneceğim için bu korkum olacak.” Bu size, büyüdükçe ve dünyada olup bitenleri gördükçe sonradan geldi.

Sonuç olarak bu korkuyu siz yarattınız. 

Bu hikayenin içinde kalmaya devam eden sizsiniz. İyi veya kötü olsun, kendinize anlattığınız her şey sadece bir hikayedir. Biz sadece bütün senaryoyu kurguluyor ve onun içine giriyoruz. Hikayeyi ne kadar çabuk anlarsanız, hikayenin o kadar çabuk gitmesine izin verirsiniz.

“Korku sadece acı çekme beklentisidir. Sonuç olarak onu siz yaratırsınız.”

3. Adım – Yeniden Programlama: Son Olarak, Korkularınızdan Onları Yeniden Çerçeveleyerek Kurtulun

Korkunuzun gerçek olmadığını anladıktan sonra – bu sadece sizin gelecekle ilgili kurgulamanız – son adım kendinize anlattığınız hikayenin ne olduğuna bakmak ve bu hikayeyi yenilemek veya yeniden çerçevelemektir.

Burada kendinize, “Bu inanç yanlıştır.” demenizi kastetmiyorum. Korku sadece sizin hayalgücünüzde yaşadığı sürece, onunla ilgili doğru veya yanlış hiçbir şey yoktur.

Bunun yerine, kendinize çok basit bir soru sormanızı istiyorum: “Bu inanç bana yardımcı oluyor mu, olmuyor mu?” Bu kadar basit.

Gerçek olan, inançlarınızı istediğiniz zaman değiştirebileceğinizdir. 

Her zaman sizi geriye çeken korkularınız vardır, kendinize şunu demenizi istiyorum, “Bu korku faydalı değil. Başka bir şeye inanacağım.”

Şimdi, korkunuzu yeniden çerçevelemek için zaman ayırın. Örneğin, daha önce bahsettiğim korku örneğini alın: “Eğer başarılı olursam, herkes benden bir şey isteyecek.” 

Durun ve düşünün: Bu nereden geldi? Hayatınızda size bunu söyleyen birisi mi oldu? Bu örnekte, belki de bu sizin babanızdı – ve her gün size şunu söylüyordu, “Daha fazlası için kendini sıkma, çünkü eğer bunu yaparsan, herkes senden bir şey ister. Herkes senden almak ister.”

Bu onun çerçevesi. Onun inancı. Ama bunun sizin çerçeveniz olması gerekmiyor.

Sizin bu çerçeveyi bırakma ve başka birine inanma hakkınız var. Niye gelecekteki bir problem hakkında üzülmek zorunda kalabileceğiniz için şimdi başarılı olmaktan vazgeçesiniz?

Her zaman söylüyorum, “Neden köprünün başına kadar gitmişken köprüyü geçmiyoruz?  

Gelecekle ilgili problemler için endişelenmeyi kestiğinizde ve bugünü yaşamaya başladığınızda, kısa zamanda ne kadar gelişme katettiğinize hayran kalacaksınız.

Şimdi Korkularınızla Nasıl Başedeceğinizi Biliyorsunuz…

Kaynak: Bu makale,  http://blog.harveker.com/3-steps-overcome-fear/ adresindeki makalenin birebir tercümesi yapılarak oluşturulmuştur.